16 Ocak 2011 Pazar

BEN BÖYLE İNDİRİMİN!!!



Dün alışverişe çıkıp şu %50 indirim nimetlerinden yararlanmak lazım dedim..Aman çıkmaz olaydım kafam çelişkili düşüncelerle doldu. Daha indirimlerin yeni başlamasına rağmen ne beden, bulabiliyorsun ne renk, bunu hep biliyoruz der gibisiniz biliyorum ama indirim olayında başka tespitlerim var.Bu tespiti ürün kalıplarının oluşturulması, dikim ve satış pazarlama ile on yedi sene uğraşan biri olarak söylüyorum.
Bir kere eğer indirim ürünü tükenmişse bir firmanın aynı fiyatta daha ucuz kumaşla satışa geçiyor...Mesela bakınız çok dikkat çekmeyen ürün erkek gömleği...İlk indirimde eğer iyi bir markaysa  %20 %30 indirim başladığında zaten ürün tükeniyor o zaman indirim müşterisinin sirkülasyonun dan yararlanmak için aynı renk,aynı model, aynı fiyatta fakat daha dayanıksız, ütü sevmeyen kumaşla satışa geçiyorlar..(damat)
En satılmayan reyonlardan kalkmış depo fazlalığı olan ürünler(Gap, zara, benetton) zara da dün yazlık terlik gördüm düz yani öyle topuklu önü açık ayakkabılardan bahsetmiyorum düz bildiğiniz yazın giyilen terlikler, 3 sezondur gördüğüm baharda satılan tişörtler..Bir yıkamada ağzı burnu kayan tişörtler, mağazaya götürdüğün zaman bir süre sonra size yıkama hatasından kaynaklanmıştır diyerek kağıtla geri verilen ürünler...
Gap iii hiç anlatmayayyım nasıl sinirlenip bu mağazadan bir kaç kez çıkmıştım, öylesine bir göz atayım diye girme gafletinde bulunduğumda indirimsiz sezonda da olduğu gibi, yine aynı ütüsüzz kırışıkk, pazar malı gibi satışa konmuş ürünler vardı. Zaten normal sezonda da indirimde de alırsın bir ürünü ya dikişi patlaktır ya düğmesi elinde kalır müşteriye saygısızlık hiç hak getire bunu bütün markalar için söylüyorum...
 Mağaza müdürleri ne iş yapar elemanlar ne iş yapar?
Birde indirimsiz sezonda satılan ama kıyamayıp, indirime dahil edilmeyen ürünler vardı (massimo dutti) sezon başında oradan aldığım uzun kollu tişörtler New season adı altında aynı aldığım fiyatta devam ediyordu..Aklıma gelmişken ne saçma bir satış uygulama politikasıdır ki aynı ürünün başka bedenini mağaza sizin için soramıyor, size barkod numarası ve telefon veriliyor siz gidip kendi imkanlarınızla alıyorsunuz. Massimo Duttinin İzmir gibi bir şehirde tek olduğunu düşünürsek. Ben buradan İstanbul da, atıyorum on mağazasından biri, caddedeki mağazasını arayıp, orada eğer bedeni varsa kendi imkanlarımla, buradan acil uçağa atlayıp mesela gitmeliyim, ki buda bir çare değil çünkü maazallah sen havada iken satılmışta olabilir, alabileyim. Normal sezonda bile sormuyorlar istediğin bedeni, indirimden önce zaten ben gidip sormuştum bedeni yoktu indirimde de yok. Ben böyle satış politikasının içine turşu suyu sıkayım..
Benim bildiğim bize öğretilen müşteri mem nu ni ye ti dir o kadar. İstersen alırsın istersen alamazsın, politikasının çok uzun süreceğini sanmıyorum. Zira Mango Türkiye ye ilk geldiğinde alternatifi yoktu ve fast alışveriş politikasıyla mağazada çalışan satış danışmanları sadece reyonlarda ürün katlardı. Şimdi bir daha gittiğinizde dikkat edin servis yapıp ürünün bedenini bulup kendi ellerinle getiriyorlar eskiden bir beden sordun mu '' şırdan bakıcaaksınızzz'' diyen gevşek ağızlı elemanlar bulurdunuz..
Ve son olarak bu tekstil şirketleri araştırmalar olmasına rağmen!!,  neden hala beden yelpazesini 42 nin üzerine çıkarmaz Türk iyedeki en büyük beden 42 midir yada 42 yazan bedende 40 kalıbı neden kullanırlar? Büyük bedenlerde kalıp dardır ''aaa bak sen son günlerde çok yemişin bacıım al ben san 42 vereyim ama sen bi 40 ol yanee''
Araştırmalar bir kaç ay önce Türkiye de beden yelpazesinin büyüdüğünü açıklamışlardı. Benim kızım 1.74 boyunda ve 57 kilo ve 13 yaşında ve 41 numara ayakkabı giyiyor ama 36 beden bir pantolona bile giremiyor atık yeni jenerasyonun beden farklılıkları var bunu anlamaları lazım biz obezleri geçin...Yeri gelmişken söyleyeyim 41 numara ayakkabı hiç bir bayan mağazasında yok enteresan..
Bunları neden göz ardı ederler? hadi firmalar savunmaya geçip bir çok açıklama yapabilirler, o zaman bana mağazalarındaki ellerinde kalmış her rengi bulunan 34 bedenleri 37-38 numara ayakkabı numaraların nedenini açıklasınlar.!! hiç bir mağazada inanın 38 üzerinde beden yoktu bu ne anlama geliyor bunu anlayabilirler...39- 40 numara ayakkabı yoktu. Birde kucak dolusu firmalara gizli müşteri sistemi için para öderler...
Net work te bir kaban gördüm 42 beden ama gelin sorun 38 ile 40 arası kalıp kullanılmış ...Net work giymek isteyen kadın 40 bedenin üzerinde olamaması gerek benden söylemesi. Siz siz olun 40 bedenin üzerinde iseniz hiç, bu mağazaya girmeyin.
Sonuç olarak 40 beden üzerinde bir vücutsanız acil dikiş kurslarını tavsiye ediyorum bayanlar dikiş makinaları alalım ''singer her şeyi diker'' misali dikelim buradan da kalıpları çıkartalım anasını satiiimmm..Kumaş bulursunuz ona eminim. Ama ayak numaranız 39 sa çok dolaşmanız lazım onu da özel yaptırıverirsiniz o kadar '' kusura bakmayın mağaza olarak başka mağazamıza beden soramıyorıızzzz''diyen elemanları boğma olasılığımızda aza iner.
.iyi alışverişler  :p  öperimm..

12 yorum:

Adsız dedi ki...

kaliteyi takdir etmeyen, nerde pacoz urunler varsa sadece tasarimi renklerinin uyumu guzel diye kapis kapis alan, bu ispanyol magazilarina agzinin payini vermeyen turk kadinlarina mustahak diyorum baskada bir sey demiyorum.

sizler yanlis politikalar yuzunden kapatilmis guzelim denizli tekstillerini birakip, ne idugu belirsiz yerden gelen bez parcalarina sarinin. ohhh iyi olmus :)))

not: bu sozlerim size kisisel degil. sikayetinizi cok iyi anliyorum. tekstilde isini yeni kaybetmis-batmis bii olarak tum bu sinirim.

betul i.

Unknown dedi ki...

hee betül singer dikiş makinasınla işi kıvırırmıyız dersin???

deeptone dedi ki...

bi dolu şey öğrendim. vays be herkes bizi kandırıyor :))

Unknown dedi ki...

bildiğin gibi değil :p

Profösör dedi ki...

Ama siz mağzacılığı iyi biliyorsunuz. Belki de mağza yöneticiliği yaptınız. Senin gibi bir yöneti lazım oralara ki düelsinler. Zaten iş arıyoruz sana.

Unknown dedi ki...

evet de profösör başvuruyorum yanıt yok..

Nil dedi ki...

İNDİRİM BİLE BENİ ALIŞVERİŞE TEŞVİK ETMİYOR ARTIK. ÇÜNKÜ DAHA GİRER GİRMEZ KİMİN İÇİN BAKTINIZ? KENDİM İÇİN. ÜZGÜNÜM BÜYÜK BEDEN SATMIYORUZ. NİYE KARDEŞİM ŞİŞKOYSAK GİYİNMEYE HAKKIMIZ YOK MU??

Unknown dedi ki...

evt işte durum bu...mağazada çalışan kız dediki artık her şeyin büyük bedenini üretmiyorlar...bende dedimki 42 nin üstü çıplakmı dolaşacak..yazıklar olsun..

balböcükleri dedi ki...

indirim varsa ben girmiyorum o mağazaya zaten:)vitrinde indrim yazar içerde bindirim yaparlar aman gözünü sevdiğim sosyete pazarları:)

Profösör dedi ki...

SÜPER İNCE PARLAK ÇORAP bizi ihmal etmeyiniz. Sayfama bekliyorum. Bir desen hazırladım.Kendi çizim üslubuma göre, bakalım beğenecek misin? Senin sanat ve estetik anlayışın hoşuma gidiyor. Bu tür çizgilerle öykü hazırlasak nasıl olur diyorum..

Unknown dedi ki...

PROFÖSÖR:hemen bakıyorum ordan yorum atarım..

Unknown dedi ki...

serpil bindirim yapmıyorlarda ürün bitirim yapıyorlar...